Ameriški nogomet je igra, v kateri zmaga ekipa, ki je po štirih četrtinah nabrala več točk. Točke lahko osvojite s podajami v končno cona ali tako, da z žogo stečete v končno cono. Takrat se šteje, da ste naredili tako imenovani “touchdown” in se vam doda 6 točk. Takoj po tem, lahko streljate na gol in pridobite dodatno točko, ali pa probati še enkrat podati ali steči v končno cono. V tem primeru se vam dodajo dve točki. Igrišče je dolgo 100 jardov in za uspešno napredovanje imate na voljo štiri poskuse za osvojitev 10 jardov. Če vam uspe, se postopek ponovi in tako napredujete proti končni coni, če ne, potem pa žogo dobi nasprotna ekipa. Vsaka ekipa ima na igrišču 11 igralcev in še približno 50 igralcev je izven igrišča. To je velik več kot v drugih športih, ker ameriški nogomet lahko igrate kot napadalec, obramba ali tako imenovani “special team”, ki skrbi za brcanje žoge.

ameriški nogomet

Ameriški nogomet je v Ameriki že leta brez konkurence, ko govorimo o popularnosti. Nekatere raziskave so pokazale, da je najboljša košarkarska liga na svetu NBA, šele na četrtem mestu. na drugem mestu je bejzbol, na tretjem pa hokej. Zakaj je prav ameriški nogomet najbolj priljubljen šport v Ameriki, vam bo zelo hitro jasno že po prvi ogledani finalni tekmi v tem športu. ta dogodek vsako leto spremlja več kot 150 milijonov gledalcev po celem svetu in več kot 100 tisoč gledalcev v živo. Super bowl oziroma finalna tekma traja več kot pet ur zaradi spektakularne otvoritve in številnih reklam. Za otvoritev  so zadolženi najboljši ameriški pevci. Vsako leto smo priča neverjetnem vzdušju, ki ga že pred začetkom tekme naredi ena izmed ameriških zvezd kot so Lady Gaga, Madonna, Katy Perry, Beyonce itd. To je najbrž še dodaten razlog, da ameriški nogomet ob tem dogodku spremlja tudi ženska populacija.

Neverjetna gledanost je seveda idealna prilika za vsa večja svetovna podjetja, da se na zaslonih pojavi tudi njihova reklama in jo tako vide ljudje po celem svetu. Reklame niso niti približno poceni. Podatek, da za polminutno reklamo morate odšteti štiri ali pet milijonov evrov, vam pove, da si to lahko privoščijo le največji giganti kot so Coca Cola, Nike, Microsoft, Apple, McDonald’s itd. Pred petdesetimi leti ste potrebovali za isto reklamo le 30 000 evrov. Ta podatek najbolje govori o tem, kako je ameriški nogomet napredoval v tem času. Zato si lahko predstavljate kakšne plače dobivajo igralci ameriškega nogometa v ligi NFL. Novinec lige, oziroma igralec, ki je prvič v karieri podpisal pogodbo s kateri koli klubom v tej elitni ligi, ima zagotovljeno letno plačo, ki naj bi znašala pol milijona ameriških dolarjev. To je minimalna plača v tej ligi. Seveda, bolj znani igralci služijo okrog 20 milijonov dolarjev na leto. To je pa zagotovo razlog, zakaj večina otrok v Ameriki trenira ameriški nogomet.

Ameriški nogomet je šport, ki je zelo agresiven in zato ni igralca, ki ni v svoji karijeri imel vsaj lažjo poškodbo. Zato se v zadnjih nekaj let govori veliko o potrebi po izboljšanju varnosti igralcev. Zaradi premočnih udarcev, pretres možganov je zelo pogosta pojav. Zato se danes govori celo o čeladah, ki naj bi imele senzorje s pomočjo katerih bi trener lahko spremljal, koliko udarcev v glavo je dobil nek igralec. Z napredkom opreme bo bistveno napredovala tudi varnost in zato upamo, da se bo v prihodnje tudi ameriški nogomet uvrstil med olimpijskimi športi.