Ali ste vedeli, da človeško telo ni prilagojeno za dolgotrajno sedenje, ki ima lahko za posledico hude bolečine v križu? Skozi evolucijo je naše telo razvilo iztegnjene noge, ki so zasnovane za gibanje. Danes pa pogosto vidimo povprečnega Slovenca, ki ves dan preživi v sedečem položaju. Sedi v avtomobilu med vožnjo v službo, nato se usede za računalnik v pisarni, nato na sestankih, za mizo med obroki in končno zvečer pred televizorjem. Morda je slika nekoliko pretirana, vendar ni zanemarljiv dejstvo, da nas sodobna tehnologija, kot so računalniki, televizorji in pametni telefoni, nenehno silijo v sedenje. Posledica tega je pogosta bolečina v križu.

Bolečine v križu

Poleg tega nam zaradi hitrega tempa življenja pogosto primanjkuje gibanja, kar se pri mnogih kaže kot bolečina v hrbtu. Kronične bolečine v križu so pogosto povezane tudi s poškodbami hrbta, ki se lahko zgodijo že pri dvigovanju težkih predmetov na napačen način. Poleg poškodb hrbta, nekatere naše navade in življenjski slog ter prisiljeni položaj med delom vplivajo na bolečine v križu in vratnem predelu .Mišice hrbta in medvretenčne ploščice so namenjene gibanju, zato daljše obdobje nepremičnega sedenja ali ležanja v istem položaju povzroča bolečine v hrbtu.

Eden najpogostejših vzrokov bolečine v križu je delo za računalnikom. Na žalost velik delež delovnega časa zaposlenih preživi pred računalnikom, nekateri pa celo v celoti. Ta problem se vse bolj kaže tudi pri mladi generaciji zaradi računalniških iger in uporabe družbenih omrežij. V zadnjem desetletju se je pojavil še pametni telefon (in tablice), ki nas prav tako sili v prisilno držo. Sedenje v ukrivljenem položaju, sklanjanje glave k ekranu in tipkanje po telefonu ustvarja pritisk na hrbtenico ter povzroča ostro bolečino v križu. Pomembno je, da poskrbimo za pravilen položaj ekrana, ustrezno držo med sedenjem ter si vzamemo več odmorov za gibanje, ki razgibajo hrbet in preprečujejo bolečine. Pri uporabi telefona je pomembno, da ga držimo v višini oči, da se ne sklanjamo in ne povzročamo pritiska na vratni in ramenski del hrbtenice.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja