V Sloveniji skoraj ni stanovanje hiše, ki ne bi imela sistema centralno ogrevanje. Ta je namreč prisoten v skorajda vseh domovih, le da se v novogradnje skorajda več ne vgrajuje, saj so dandanes za to na voljo bolj praktični in okolju prijazni sistemi. Vseeno pa se centralno ogrevanje še vedno vgrajuje, in to zlasti v obstoječe ogrevalne sisteme, kjer je najboljša možnost posodobitev.

Centralno ogrevanje

Centralno ogrevanje je sicer najbolj razširjen način ogrevanja, najverjetneje tudi v večstanovanjskih in poslovnih stavbah, saj so ga v preteklosti množično vgrajevali v objekte. Na kaj vse moramo paziti pri vgradnji tega ogrevanja? Najprej moramo vedeti, kateri vir energije oziroma toplote bomo uporabljali za ogrevanje. Potrebujemo pa tudi kotel, zalogovnik, ogrevalna telesa, radiatorje, termostat, pa cevi in še kaj. Zelo dobro moramo razmisliti, kam in kako bomo vgradili napeljavo, da bo ta kar najbolj praktična in da nam bo odgovarjala tako, kot si tudi zaslužimo. In še prednost, ki jo s seboj prinaša sodobno centralno ogrevanje? Popoln nadzor tudi takrat, kadar nas ni doma. Gre za ogrevalni sistem pametne hiše, ki postaja vse bolj priljubljena in vsebuje veliko več kot le centralno ogrevanje.

Z razvojem tehnologije so se možnosti razširile tudi na tem področju. Dandanes lahko izbirate med najrazličnejšimi vrstami centralnega ogrevanja, ki bodo zadovoljile še tako zahtevne uporabnike in stanovalce. Če se ne bi radi odločili za klasično ogrevanje, pa lahko izbirate tudi med talnim ogrevanjem, stenskim, zelo priljubljene pa tudi tudi toplotne črpalke, ki so okolju nadvse prijazne, in, seveda solarni sistemi, ki izkoriščajo toplotno energijo sonca. Katera vrsta je najprimernješa? Povsem odvisno od več dejavnikov, lahko pa se odločite tudi tako, da vire energije kombinirate med seboj. Izplača se malce preračunati, kaj bi bilo najbolje, seveda pa o tem povprašajte strokovnjaka, ki bo pogledal vaš primer in vam znal svetovati tako, da bo za vas najboljše.