Vozniki, kako pogosto razmišljate o osnovnem elementu vašega vozila? Govorimo seveda o motorju. Motor poganja naše vozilo, zato je ključno tudi njegovo ustrezno delovanje. K temu sodi tudi senzor obratov motorja. Senzor zagotavlja pomembne informacije o delovanju motorja, ki med drugim zagotavlja varnost vozila, saj prepreči preobremenjenost in s tem povezano odpoved delovanja vašega vozila.

Kaj je senzor obratov motorja?

Senzor obratov motorja je naprava, ki meri količino obratov motorja v vašem vozilu. Pri tem običajno zagotavlja prikaz in informacije v obliki podatka števila obratov v eni minuti (angleško revolutions per minute, RPM). Prikaz podatkov vozniki spremljamo v digitalni ali analogni obliki (odvisno od vozila) na naši armaturni plošči.

Katere informacije nudi senzor obratov?

Senzor obratov motorja je ključen element predvsem v vozilih na ročno upravljanje. Vozniki namreč na osnovi števila obratov prehajajo med prestavami vozila z namenom čim manjše obremenitve samega vozila. Ustrezno preklapljanje med prestavami torej zagotavlja optimalno delovanje vozila, hkrati pa tudi zmanjša porabo goriva. Najustreznejša je vožnja pri obratih med 1500 in 2000 rpm. V vozilih z avtomatičnim upravljanjem je senzor za voznika manj pomemben, saj vozilo samo zaznava potrebo po prehajanju med prestavami.

senzor obratov motorja
Senzor obratov motorja preprečuje pregrevanje motorja ter zagotavlja informacije potrebno za optimalno delovanje vozila.

Prekomerna obremenjenost motorja, ki se kaže v višjih vrednostih števila obratov motorja, vplivajo tudi na življenjsko dobo motorja. Pogosto preobremenjevanje motorja pri visokih obratih, vpliva na prekomerno segrevanje, to pa vpliva tudi na dele motorja, ki s časoma slabše delujejo. Prav zato je optimalno preklapljanje med prestavami vozila ter ohranjanje vožnje pri stabilnih pogojih ključno tudi za ohranitev motorja.

Čas za zamenjavo senzorja

Čeprav se voznikom pogosto zdi, da senzor obratov nima omejene življenjske dobre temu ni tako. Pri težavah s senzorjem gre lahko za težave z varovalkami, žičnimi povezavami ali pa težave s kalibracijo. Slednje zahtevajo obisk pri mehaniku in diagnostiko stanja. Ta vključuje ugotovitev ali gre za težave na prikazovalniku podatkov ali težave vezane na sam senzor. V kolikor gre za težave s senzorjem, bo potrebna njegova menjava senzorja. Tega lahko enostavno naročite na spletu, pri čemer si zagotovite ugodno ceno ter vrhunsko kakovost, pri tem pazite le, da izberete senzor kompatibilen z znamko vašega vozila.

Kategorije: Dom in vrt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja