Če iščete sistem ogrevanja, ki bo maksimalno prijazen do okolja in poleg tega še popolno varen za uporabo, so to toplotne črpalke. Nakup toplotne črpalke se vam bo zagotovo obrestoval, saj te lahko znižajo vaše stroške ogrevanja. To dosežejo tako, da uporabijo samo eno četrtino potrebne energije iz električnega omrežja. Vso ostalo potrebno energijo za gretje vaših prostorov, izkoristijo toplotne črpalke iz okolja. To pomeni, da te v zimskih dneh izkoriščajo mrzel zrak v neposredni bližini toplotne črpalke in ga pretvarjajo v toplega. Tako vam na zelo enostaven in varen način zagotovijo toploto v vaših stanovanjih, ne glede na zunanjo temperaturo.

toplotne črpalke

Poleg ogrevanja prostorov, lahko ogrevamo tudi našo vodo v bojlerju. Kot rečeno zunanja temperatura ni nobena ovira. Pri zunanji temperaturi od -10°C lahko segrejemo vodo do +50°C. Seveda, se to razlikuje pri vsaki toplotni črpalki. Zmogljivejše toplotne črpalke enako zunanjo temperaturo lahko izkoristijo za segrevanje vode tudi do +60°C.  To razmerje po navadi določa ceno toplotne črpalke. Cena se razlikuje tudi od proizvajalca do proizvajalca. Tako so LG ali Mitsubishi Electric dražje, manj znane znamke pa nekoliko cenejše.

Toplotne črpalke se uporabljajo tudi za hlajenje prostorov. Način delovanja je popolnoma enak s to razliko, da iz toplega zraka nastaja mrzel zrak. Glede na uporabljene zunanje vire, lahko toplotne črpalke razdelimo v več kategorij. Tako imamo toplotne črpalke zrak-voda, voda-zrak, voda-voda, zemlja-zemlja in zemlja-zrak. To pomeni, da kot zunanji vir lahko uporabimo zrak, zunanje vode, ali zemeljsko energijo. S pomočjo teh lahko segrejemo vodo in ogrevamo ali hladimo stanovanjske prostore. Nekateri se bodo spraševali kako lahko zemljo izkoristimo za ogrevanje prostorov. Odgovor je zelo enostaven. Zemlja črpa sončne žarke in zato se v njej zadržuje veliko toplote. Skozi cev, postavljeno na globini enega metra, kroži voda, ki se segreje in se topla vrača v toplotno črpalko.

Toplotne črpalke so zaradi številnih možnosti, ki nam jih ponujajo zelo priljubljen način ogrevanja. Če temu prištejemo minimalno energijo, ki jo te porabijo, lahko ugotovimo, da so te zelo prijazne tako do okolja kot do našega žepa.

Kategorije: Dom in vrt