Hiter način življenja, slabe prehranjevalne navade in premalo gibanja so najpogostejši razlogi za zaprtje. Tega prepoznate po redkejših odhodih na stranišče, bolečem in težkem odvajanju blata, hemoroidih in še marsičem drugem. V takšnih primerih je ena izmed najboljših rešitev Glauberjeva sol, ki velja za učinkovito odvajalno sredstvo.

Verjetno ste o grenkih soleh slišali že marsikaj. Glauberjeva sol je znana tudi pod imenom natrijev sulfat, kar pomeni, da je sestavljena iz natrija in sulfata. Gre za brezbarvne kristale, ki jih je že v 17. stoletju pridobil Johann Rudolf Glauber, po katerem je sol dobila tudi svoje ime. V medicini se natrijev sulfat uporablja za zdravljenje okuženih ran, pri težavah s prebavo, jetri in pri glavobolih.

Glauberjeva sol

Zakaj je Glauberjeva sol učinkovito odvajalo v primeru zaprtja?

V primeru zaprtja si najpogosteje želimo hitrih in učinkovitih rešitev. Na trgu je danes ogromno odvajalnih sredstev, ki pa imajo različne učinke, zato je pri izbiri potrebna dodatna pozornost. Vse sulfatne soli, med katerimi je tudi Glauberjeva sol, veljajo za osmotska odvajala. To pomeni, da sulfati vežejo vodo, ki se nahaja v celicah črevesne stene, na ta način pa se poveča volumen vsebine črevesja. Blato se zmehča, na črevesno steno pa se ustvari pritisk, kar pospeši peristaltiko.

Nekatera odvajala namreč delujejo agresivno in povzročajo trebušne krče, dolgoročna uporaba pa lahko povzroči kronično zaprtje ali leno črevo. Pri tem je pomemben podatek, da Glauberjeva sol, podobno kot tudi druge sulfatne soli, nimajo nobenih stranskih učinkov, ki so značilni za druga odvajala.

Glauberjeva sol je odlično sredstvo za razstrupljanje telesa

Vsakdo se je že kdaj odločil za razstrupljanje telesa. Ker v našem prebavnem traktu zastajajo odpadne snovi, se je priporočljivo večkrat na leto lotiti temeljitega praznjenja črevesja. Pri tem nam je v veliko pomoč tudi Glauberjeva sol, ki pa jo je potrebno primerno odmeriti.

Za čiščenje črevesja običajno raztopimo 20 do 30 gramov soli v 500 mililitrov tople vode. Odvajalni učinke pa nastopi 2 do 4 ure po zaužitju, kar pa je v največji meri odvisno od naše presnove. pri nekaterih je za izločanje vseh nečistoč iz črevesja potrebno le eno odvajanje blata, pri drugih pa tudi več.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja