Si želite sprostitve in odklopa od vsakdanjih obveznosti? Potem je tale članek ravno pravi za vas, kajti govorili bomo o turški oziroma parni savni, ki je navdušila že mnoge uporabnike. Turška savna ima zelo visoko vlažnost, temperatura v njej pa znaša približno 50 stopinj Celzija. Z rednimi obiski turške savne, si lahko zagotovite številne pozitivne učinke na vaše telo in počutje.

Turška savna ne spada med najbolj vroče oblike savn – ja, prav ste prebrali. Čeprav se temperature v njej gibljejo med 42 in 52 stopinj Celzija, to še zdaleč ni največ, kar lahko doživite. Infrardeča savna ima na primer med 50 in 60 stopinj Celzija, finska savna pa lahko doseže celo temperaturo do 100 stopinj Celzija. Pomembna pri savni pa je tudi vlažnost, in ta se pri turški savni giblje med 45 in 65 odstotki, včasih doseže celo 100 odstotkov. Ravno zaradi visoke stopnje vlažnosti je ta vrsta savne primerna za osebe, ki imajo kakršnekoli težave z dihali, srcem, revmo ali artritisom. Hkrati pozitivno deluje tudi na sproščanje mišic in zmanjševanje napetosti oziroma stresa. Vpliva tudi na boljše splošno počutje, izboljša prekrvavitev in metabolizem in še veliko več. Zakaj je ne preizkusite sami in se prepričate?

turška savna

Ste se že razvajali v turški savni?

Za vstop v javno savno obstajajo določena pravila. Preden vstopite v savno se morate dobro stuširati in obrisati, saj se bo le na ta način telo lahko dovolj potilo v savni. Pred in po izstopu iz savne morate najprej nekaj minut posedeti na nižji klopi, da se lahko vaše telo privadi na spremembo temperature. V savni je priporočljivo biti največ 15 minut plus pol ure v sprostitvenem prostoru. Običajno se v javnih savnah ne sme uporabljati brisač. Če vam to ne odgovarja, si lahko savno omislite kar doma. Sicer to ni tako poceni investicija, a dolgoročno se vam gotovo splača, sploh če ste ljubitelj savn. O cenah se pozanimajte pri proizvajalcih samih, saj se le-te razlikujejo glede na vrsto dejavnikov.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja