Poletje se končuje in začele se bodo prehladi ter razne bolezni. Večinoma smo poleti zdravi in malo kdaj nas napade kakšen prehlad. Znaki pljučnice so različni, nekaj lahko najdete tudi tukaj https://www.nadlani.si/zdravje/znaki-pljucnice/, kjer najdete ogromno pametnih nasvetov. Zato se moramo včasih prav paziti, da ne zbolimo ker lahko zbolimo tudi za pljučnico. Mogoče jo je kdo že prebolel, tisti veste da ni prijetna bolezen. Lahko pa za pljučnico zbolimo čez celo leto, samo pogosteje v hladnejših dneh.

Znaki pljučnice

Ko slišite ime pljučnica, veste da gre za bolezen pljuč. Vsak se ob tej bolezni malo ustraši, ampak iz razloga. Ker ni se igrati s pljučnico, posebej za starejše ljudi je lahko nevarno. Znaki pljučnice so lahko že sama utrujenost. Nekateri lahko pljučnico prebolijo kar doma, včasih sploh kdo ne ve da jo je prebolel. Ampak hvala bogu, da ni imel nobenih težav, tako tudi mu ni pustila posledic. Znaki pljučnice so včasih podobni, kot gripa. Pojavi se kašelj, povišana telesna temperatura, glavobol, otečejo nam bezgavke. To so znaki pljučnice, kar je tudi dobro obiskat zdravnika, da oceni našo nadaljnjo zdravljenje. Zdravnik, ko posumi na pljučnico vas tudi največkrat napoti na rentgen pluč. Tam najbolj se vidi kako je bolezen napredovala, kako so okužena vaša pljuča.

Obstajata pa dve vrsti pljučnice, to sta virusna in bakterijska, večinoma so znaki pljučnice skoraj enaki, ampak to bo vaš zdravnik povedal katero imate. Ne se ustrašit, ko slišite da imate pljučnico. Dobili boste zdravila ter lepo počivali v postelji. Takrat ne hodite okoli, ne smete v službo ali otroci v šolo. Poskrbite za počitek, pijte dovolj tekočine, jejte čim bolj zdravo hrano. Če ste kadilec, prosim takrat dajte vstran cigarete. Če se boste držali navodil, boste pljučnico hitro preboleli, vedite da traja dlje kot navaden prehlad, lahko do tri tedne ali več.

Čez zimo jejte čim več vitaminov, kot so sadje in zelenjave ter zdravo hrano in boste mogoče preprečili, da bi zboleli za pljučnico.