Bi vedeli za katero rastlino se gre, če vam povem, da je živela že pred 300 milijoni let, ja je nekoč bila visoka, kot drevesa, no v času dinozavra, da ji Angleži imenujejo konjski rep. Tudi meni ne bi bilo jasno, če bi mi kdo to napisal. Informacije najdete na spletni strani Nadlani.si, kjer imate vse informacije o tej rastlini. Njivska preslica je to za vse tiste, ki se vam nič ne sanja. Že ime nam pove, kje jo je najlažje iskati, se pa najde danes tudi drugod, če malo pogledamo na okoli.

Danes ne najdemo tako visoke rastline, kot je drevo. Zraste nekje od 10 do vse 60cm visoko. Samo steblo je žlebičasto, iz samega stebla pa poganjajo zelene vejice. Ko rastlina zraste v začetku spomladi je čist drugačna. Saj vidimo samo rjava ali rumena stebla in na koncu nekje 3 cm dolg klas. Raste po celotni Sloveniji, najbolj pa obožuje vlažna tla in to iz ilovice. Ne morete je zgrešiti na železniških nasipih in, kot sem omenila na naših njivah ter vrtovih, kot plevel. Njivsko preslico lahko tudi hitro zamenjavo s strupeno močvirsko preslico. Njivska preslica ni strupena, samo če ne poznate dobro rastline je ne nabirajte. To velja za vse rastline, ker hitro lahko si naredimo škodo.

njivska preslica

Njivska preslica se uporablja mlada in to uporabljamo samo zelena stebla. Suha in sveža je uporabna, ampak posušena njivska preslica mora ohraniti zeleno steblo. Priporočljivo je je nabirat od meseca junija dalje, strokovnjaki pa pravijo, da v avgustu najboljša. Uporablja se v ljudskem zdravilstvu. Najbolj pogosto jo ljudje uporabljajo za zaustavljanje krvavenja, če imate težave z ledvicami, mehurjem, mogoče imate ledvične kamne. Prav tako je učinkovita, če imate pljučne bolezni, malo preveč celulita ali mišične krče. Tudi čaj lahko iz nje pripravite ali tinkturo, mogoče tonik in še bi se našlo. Ogromno receptov najdete na spletni strani in še druge koristne informacije.

Kategorije: Dom in vrt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja